Jak zrobić syrop z cebuli?

Cebula jest znanym i lubianym warzywem obecnym w przepisach kulinarnych z wielu różnych kuchni. Dostępna jest powszechnie w sklepach i w handlu poza nimi, można też ją uprawiać bez przeszkód na własnej działce. Chociaż nie wszystkim odpowiada jej smak, trudno pominąć znakomite właściwości, które uwidacznia zastosowana w roli przyprawy bądź… lekarstwa. Cebula może pomóc w walce z katarem czy przeziębieniem, zmniejszyć dokuczliwy kaszel,  więc warto po nią sięgnąć w razie potrzeby. Ponieważ spożywanie surowej nie każdemu odpowiada, dodatkowo powoduje łzawienie, można przygotować z niej syrop – znacznie wygodniejszy w podawaniu.

Syrop z cebuli

Przepis na syrop z cebuli to receptura, którą stworzyli nasi przodkowie. W każdej rodzinie istniały zapiski pozwalające przygotować taki syrop i korzystać z niego podczas kaszlu, przeziębienia czy gorączki. Ponieważ cebula to bardzo popularne warzywo (nie było chyba domu, w którym nie korzystano by z niego do przyprawiania potraw czy sporządzania samodzielnych dań), rozważano wiele różnych możliwości zastosowania go tak, aby nic się nie zmarnowało. I tak powstał syrop z cebuli – może przypadkiem, a może umyślnie pomysłodawczyni czy też autor pomysłu stworzył łatwo dostępny lek idealny np. do leczenia objawów przeziębienia. Najważniejsza z jego zalet to oczywiście terapia dokuczliwego kaszlu, ale oprócz tego warto wspomnieć o łagodzeniu bólu gardła, kataru, działaniu bakteriobójczym. Ponieważ cebula bogata jest w liczne wartościowe składniki odżywcze, syrop z niej wyprodukowany również je zawiera i do tego w lepiej przyswajalnej formie. Pijąc dwie lub trzy łyżki syropu dziennie dostarcza się organizmowi porcję witamin, m.in. A, C, PP, jak też ważne składniki – fosfor, cynk, selen i wapń. Można więc korzystać z syropu z cebuli również w formie czysto profilaktycznej, zabezpieczając swój organizm przed zbliżającymi się infekcjami.  

Syrop z cebuli na kaszel

Najważniejszym jednak zastosowaniem syropu z cebuli jest zwalczanie kaszlu. W aptekach znaleźć można wiele tego typu produktów, ale domowe mają tę przewagę, że nic nie kosztują, są łatwo dostępne i dokładnie wiadomo, z czego zostały zrobione. Przepis na smaczny i zdrowy syrop jest bardzo prosty i choć na pewno w zależności od źródła ma wiele wersji, przeważnie wygląda tak:

Należy przygotować kilka ładnych, zdrowych cebul, obrać je i pokroić – im drobniej tym lepiej. Posiekaną cebulę trzeba umieścić w odpowiednio dużym naczyniu i dodać miód tak, by została dobrze pokryta. Można zastąpić miód cukrem, jeśli np. nie jest tolerowany z powodu uczulenia. Naczynie należy przykryć i pozostawić na jakiś czas. Pożądany efekt to wydzielenie przez cebulę sporej ilości soku. Gdy tak się stanie, trzeba syrop dokładnie wymieszać i przecedzić od resztek cebuli. Można gotowy płyn wlać np. do słoika czy butelki. To wszystko!

Syrop stosowany do terapii dokuczliwych objawów typu kaszel, katar, niedrożność nosa sprawdza się doskonale u osób w różnym wieku. Nie może zastąpić antybiotyku ani innych leków zaordynowanych przez lekarza, ale w roli pomocniczej jest niezastąpiony.

notatka