Wyciąg z karczocha – wykorzystywany nie tylko w kuchni czy przy odchudzaniu?

wyciag-z-karczocha-wykorzystywany-nie-tylko-w-kuchni-przy-odchudzaniu

Produkty, których dotychczas używaliśmy w kuchni coraz częściej zaskakują nas posiadaniem właściwości oraz charakterystycznych i dobroczynnych cech, o jakich nie mieliśmy wcześniej zielonego pojęcia. Korzystanie z nich jest dla nas nie tyko tanie, ale w wielu przypadkach jest w stanie ochronić nas przed przeziębieniem, sprawić, że będziemy czuć się lepiej we własnym ciele, a czasem zwyczajnie sprawią, że nasz posiłek będzie smaczny, pożywny i jednocześnie wyjątkowy.

Ziele karczocha na odchudzanie

Do tej pory karczochy  były uwzględniane głównie w diecie odchudzającej ze względu na ich bardzo niską kaloryczność – 1 dag to jedynie 47 kcal. To jednak nie koniec zasług karczochów dla zgrabnej sylwetki – znajdziemy w nich również sporą ilość inuliny i cynaryny, zapewniające poprawne, a nawet lepsze działanie układ trawiennego oraz odpowiednie stymulowanie procesów metabolicznych. Jak się okazuje, to jedynie dopiero początek naprawdę długiej listy zasług tego warzywa dla naszego zdrowia.

Zastosowanie karczocha w lecznictwie – na wątrobę

Coraz większą popularność zyskuje karczoch również w lecznictwie oraz w profilaktyce. Jedno z najważniejszych znaczeń, jakie ma dla naszego zdrowia, to obniżanie, a następnie utrzymywanie właściwego stężenia cholesterolu w organizmie za pomocą swoich właściwości. Właśnie dlatego  nazywany jest naturalnym lekiem hipolipemicznym, wspomagającym leczenie, a nawet mającym możliwość zapobiegania powstawania zmian związanych z miażdżycą.

Cynaryna, jaka jest w nim zawarta, nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również działa dobroczynnie na wątrobę, gdyż przyspiesza zmianę cholesterolu w kwasy żółciowe,  hamując jego syntezę. Wyciąg z karczocha stosowany jest również jako lek ułatwiający pozbycie się kamieni żółciowych z pęcherzyka oraz jako stymulant wytworu niezbędnej żółci w wątrobie. Stosowanie wciągu z karczocha działa również na wątrobę regeneracyjnie, dobrze działa na jej właściwe ukrwienie i wspomaga usuwanie niebezpiecznych toksyn z organizmu. Dodatkowo polecana jest w leczeniu zespołu jelita drażliwego i innych zaburzeń trawienia.

Wyciąg z karczocha a cukrzyca

Niektórym aż trudno uwierzyć, że ziele karczocha posiada aż tyle dobrych dla zdrowia właściwości. Karczochy powinny znaleźć się w codziennej diecie cukrzyków ze względu na zawartą w niej inulinę, regulującą odpowiedni poziom cukru we krwi. To jednak nie wszystko – w karczochach znajdziemy również kwas chloro genowy, który ma wpływ na zwiększenie tolerancji  glukozy, a co lepsze, ogranicza pochłanianie cukrów przez przewód pokarmowy. Sam za siebie mów również ich indeks glikemiczny, gdyż wynosi jedynie 18.

Ziele karczocha na raka?

Na długiej liście zalet karczochów nie może zabraknąć również antyoksydantów, jakie w nich znajdziemy. Naturalną barierę dla wolnych rodników stanowi w tym wypadku: rutyna, kwas galusowy, kwercetyna, kwas kawowy, sylimaryna, antocyjany, luteolina, cynaryna, kwas chloro genowy.  Dzięki nim nie tylko starzejemy się wolniej, ale również zostają hamowane procesy powstawania czy produkowania komórek rakowych w naszym organizmie.

notatka