Przyprawy na trawienie

Prostym sposobem na ułatwienie sobie trawienia różnych smacznych potraw, które jednak czasami mogą bardzo obciążać układ pokarmowy, jest stosowanie przypraw. Przyprawy i zioła powinny się znaleźć w każdej kuchni, bo są nie tylko sposobem na uatrakcyjnienie wrażeń smakowych, ale także należą do bardzo zdrowych dodatków – wiele z nich wpływa na sprawność organizmu, nie obciążając go.

Co na wzdęcia?

Osoby ze skłonnością do wzdęć lub zaparć powinny wypróbować przyprawy jeszcze przed sięgnięciem po jakiekolwiek medykamenty – być może to wystarczy, by zapobiec powstawaniu wspomnianych dolegliwości. Przy diecie lub dużej aktywności fizycznej może się wydawać, że układ pokarmowy nie będzie już powodował żadnych problemów, tymczasem różnie się dzieje. Zażywanie leków to ostateczność, zwłaszcza że ogólny jadłospis jest bardzo zbilansowany, kompletny i dana osoba czuje się dobrze – poza różnymi delikatnymi lub nieco bardziej kłopotliwymi objawami ze strony układu pokarmowego. Możliwość zastosowania przypraw to świetne rozwiązanie dla tych, którzy cenią osiąganie kilku celów za jednym podejściem.

Bardzo często dolegliwością męczącą miłośników smacznej kuchni są wzdęcia. Uczucie pełnego brzucha, gazy, czasami bóle i nudności nie należą do przyjemnych symptomów. Na szczęście istnieje proste, ziołowe remedium na powstawanie takich dolegliwości. Można wybierać wśród licznych przypraw oferujących jednocześnie świetny smak i kojący wpływ na układ pokarmowy. Takim ziołem jest na przykład dobrze znana bazylia, którą stosuje się praktycznie w każdej kuchni (nie tylko np. do dań we włoskim stylu). Można podawać ją suszoną, ale najlepsza będzie świeża. Jest dostępna w sklepach w niewielkich pęczkach, a wiele osób gustujących w jej smaku tworzy sobie własne mini uprawy na balkonie lub parapecie. Bardzo dobrym wyborem w przypadku profilaktyki wzdęć i innych dolegliwości jest również kminek. Chociaż nie każdemu podoba się jego specyficzny zapach i smak, przez wiele osób jest ceniony nie tylko jako ziołowa przyprawa, ale też jako remedium na wspomniane problemy z układem pokarmowym.

Zioła na trawienie i przemianę materii

Można zaryzykować stwierdzenie, że każda przyprawa ziołowa (i nie tylko) ma właściwości podnoszące smak potraw, zwiększające apetyt i poprawiające przemianę materii. Chociaż większość osób sięga po przyprawy głównie dla zapewnienia daniom konkretnych walorów smakowych, ich rola może być o wiele większa. Ogromna ilość stosowanych w kuchni przypraw służy także uzyskaniu dodatkowych efektów. Przez swoją smakowitość wpływają korzystnie na układ pokarmowy, zwiększają wydzielanie soków trawiennych i zmniejszają negatywny wpływ różnych ciężkostrawnych potraw. Można wybierać wśród różnych smaków przypraw i ziół, dopasowując je do swoich potrzeb nie tylko kulinarnych, ale również zdrowotnych. Możliwe jest też łączenie kilku przypraw ze sobą, co gwarantuje zupełnie nowe wrażenia. Istotny jest też zapach – niektóre osoby mogą reagować zwiększonym apetytem już na samą smakowitą woń potraw przyprawionych np. cząbrem lub cebulą.

notatka