Dla kobiet – jakie witaminy pomogą na wypadające włosy?

dla-kobiet-jakie-witaminy-pomoga-na-wypadajace-wlosy

Kobiety w dzisiejszych czasach często zmagają się z problemami dotyczącymi włosów. Jest to głównie związane z nawykami żywieniowymi i trybem życia. Z biegiem lat stały się bardzo niezależne i pnąc się po szczeblach kariery żyją w ciągłym biegu i stresie, nie zwracają uwagi na prawidłowe odżywianie, co jest z kolei przyczyną wielu ich kłopotów z włosami, na przykład: suchość, łamliwość, przetłuszczanie się. Bardzo często spotykaną sytuacją jest wypadanie włosów. Jakie witaminy należy więc dostarczać organizmowi, aby poprawić ich kondycję?

Odpowiednie witaminy na wypadanie włosów

Niektórym osobom może się wydawać, że aby być zdrowszym wystarczy jeść po prostu więcej owoców i warzyw. To oczywiście jest prawda, lecz gdy chce się walczyć z konkretnym problemem, to spożywanie obojętnie jakich produktów nie pomoże zbyt wiele. Każda witamina ma bowiem przypisane konkretne funkcje, więc najpierw należy się zorientować jakie to są.

Pierwszymi witaminami, których z pewnością nie może zabraknąć w diecie to witamina B5, inaczej kwas pantotenowy, B7 (witamina H lub biotyna), oraz B9 (kwas foliowy). Wpływają one na wzrost włosów, dzięki czemu cebulki są mocniejsze a włosy rosną gęstsze i szybciej – Wypadanie włosów: przyczyny, które wpływają na osłabienie cebulek. Warto pamiętać również o tym, iż hamują wypadanie włosów związane ze starzeniem się. Innymi witaminami z grupy B, o których też dobrze jest wiedzieć to witaminy B6 (pirydoksyna) i B12 (kobalamina), które mają działanie zbliżone do kwasu pantotenowego.

Innymi witaminami, które wychodzą poza grupę B, są: A, E, C. Witamina A (retinol lub beta-karoten) pełni zasadniczą funkcję. Ze względu na swoje właściwości jest zwana witaminą młodości. Pomaga między innymi zachować zdrowy wygląd, lecz trzeba pamiętać, że jej nadmiar może być bardzo niebezpieczny. Witaminy E (tokoferol)  i C (kwas askorbinowy) także mogą kojarzyć się z młodym wyglądem i dłuższym życiem. Są silnymi przeciwutleniaczami i poprawiają krążenie, co zbawiennie wpływa na skórę głowy.

Gdzie szukać i jak zażywać?

Wyżej wymienione witaminy przeciw wypadaniu włosów można dostarczać wraz z pożywieniem, dodając odpowiednie produkty do swojej codziennej diety, bądź stosując suplementy. Jednak powszechnie wiadome jest, że składniki odżywcze najlepiej wchłaniane są kiedy pochodzą z naturalnego źródła. Można w ten sposób zaoszczędzić pieniądze, uzupełnić niedobory, a także dostarczyć przy okazji wiele innych witamin i minerałów, które może nie wpływają na wygląd włosów, ale również są niezbędne w organizmie. Aby jednak witaminy pomogły a nie pogorszyły w zamian zdrowia, trzeba je odpowiednio dawkować.

Witamina A: marchewka, podroby, sałata, bataty, czerwona papryka, szpinak, łosoś, morele, śliwki, brzoskwinie, mięso, masło, margaryna, jaja, żółte sery, mleko, brokuły, pomidor. Przedawkowanie najczęściej występuje przy zażywaniu suplementów. Jej nadmiar jest toksyczny.

Witamina C: papryka czerwona, czarna porzeczka, pomarańcze, natka pietruszki, kiszone ogórki i kapusta, dzika róża, brukselka, brokuły, kiwi, cytryna, jabłka, pomidory, kapusta, żurawina. Jej nadmiar jest wydalany z moczem, lecz może dojść do problemów gdy nie zostanie całkowicie usunięty.
Witamina E: oleje roślinne, orzechy, margaryna, biała kapusta, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, pomidor, nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, szpinak, jabłka, czarne jagody. Witaminę E łatwo można przedawkować, gdy jest dostarczana z suplementów. Objawami są na przykład: podwójne widzenie, osłabienie mięśni, bóle głowy.

Witaminy z grupy B: podobnie jak witamina C są rozpuszczalne w wodzie więc ich nadmiar jest usuwany z organizmu.

  • B5: mięso, jaja, grzyby, rośliny strączkowe, warzywa liściaste
  • B6: ryby, mięso, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa liściaste
  • B7: mleko, wątroba, nerki, żółtko jaja, sery, otręby, banany, arbuzy, winogrona, kalafior, groch
  • B9: zielone warzywa, żółtko jaja, drożdże, wątróbka, rośliny strączkowe, chleb razowy
  • B12: podroby, jaja, ryby, mleko, wędliny, żółtko jaja, mięso, kiszona kapusta i ogórki.
notatka